Дубай – градът на превъзходствата

Booking.com
Dubai Marina, United Arab Emriates

В Близкия изток има много места, които си заслужава да се посетят, но може би най-впечатляващото от тях е едно от седемте емирства в ОАЕ – Дубай. Лукс, отдих и изпепеляваща арабска атмосфера са само нещата , които се преплитат на територията на морския град. Никъде в интернет пространството не съм чел, човек да се е върнал от там разочарован. Даже напротив. Дори и най-претенциозният турист ще остане доволен от предложените му условия – топли и кристални морски води, пищни хотели, внушителни архитектурни новости и хиляди, в буквалния смисъл на думата, магазини. В Дубай са разположени няколко обекта, които са признати в световен мащаб за най-големите – ръчно изработените острови, най-високият небостъргач в света и най-големият търговски център. Да не забравяме разбира се и единствения в света седемзвезден хотел и закритата ски писта.

Изксутвеният остров Palm Jumeirah (palmjumeirah.ae), заедно с хотелa Burj Al Arab, са два от най-ярките символи на емирството. Burj Al Arab e както единственият седемзвезден, така и най-високият хотел с света. Висок 321 метра и разделен на 60 етажа, той привлича светкавиците на хиляди фотоапарати всеки ден и приютява заможни туристи от цял свят. Разположен е на 280 метра навътре в морето върху изкуствена конструкция и е създаден под формата на корабно платно. Външният му вид дори бледнее в сравнение с вътрешния дизайн. Ако решите да се поглезите с дори една нощувка, това удоволствие ще ви коства от около 700 евро до фантастичните 20 000 евро, в зависимост от екстрите, които желаете. Решите ли само да се разходите в хотела не се учудвайте, ако ви поискат такса от над 100 евро. Вътрешната архитектура на хотела помества стилове и култури от цял свят и точно заради това водещи западни архитекти отправят критики към Burj Al Arab. За пореден път ще се наложи да използвам представката „най-”, свързана този път с ресторантите в хотела. Подводният ресторант Al Mahara e обявен в Топ 10 на най-добрите рибни ресторанти в света. Щастливците, успели да го посетят, могат да похапнат от традиционната арабска кухня, до специалитети от цял свят, и то заобиколени от хиляди морски създания, плаващи зад дебелите стъкла. Al Muntaha пък е друг изискан ресторант, намиращ се обаче на 200 метра над повърхността и откриващ на гостите си незабравима панорамна гледка към целия град и морската шир.

Останали без дъх и зашеметени от видяното, едва ли ще се и надявате да видите нещо по-внушително и величествено, но само на 5км по плажната ивица ще стигнете до тесен мост водещ към другия отличителен белег на Дубай – изкуственият остров Palm Jumeirah. С цел да не ви отегчавам ще опиша създаването на острова само с няколко думи – труд, идеи, пари и много пари. Построен под формата на палма със 17 листа, дълъг и широк по 5 километра, разхождайки се покрай разклоненията ще срещнете, малки и големи хотели, луксозни жилища, чакащи купувачите си, ресторантни, яхт-клубове и множество плажове. Минете ли 300-метровия мост, водещ до началото на острова, в горния край или в „короната” на палмата, ще забележите пищния хотел Атлантис. Отворен през 2008 година, хотелът представлява две кули, свързани с висящ мост и капацитет от 2 000 стаи. Не губете много време на самия остров, защото каквото има там, има го в пъти повече във вътрешността на града. Разбира се, снимките покрай двуетажните, китни къщички за продан са задължителни преди да напуснете изкуственият оазис.

Стъпите ли на бреговата линия веднага ще се потопите отново между дубайските небостъргачи Marina Crown, Emirates Crown, Infinity Tower, The Marina Torch и още и още……Всеки от тях е с уникална архитектура, пищност преливаща се на моменти просто с кич. Въпреки множеството чудати небостъргачи един със сигурност ще привлече вниманието ви – Burj Arab. Въпреки, че се очаква официално да бъде открит през декември 2009 година с предварителна височина от 816 места, сградата дори в момента е най-високата в света. Очаква се първите 37 етажа от почти километричната постройка да се заемат от първия хотел „Армани”, следвани от около 70 етажа, с над 700 апартамента и хиляди бизнес офиси. Заслужава си да застанете в близост и да вперите поглед в кулата вливаща се в постоянно ясното небе. Обективите на апаратите ви обаче ще успеят да уловят само част от блясъка на Burj Arab. В комплекса около небостъргача можете да откриете и най-големия търговски център в света – „Dubai Mall”. Разположен на площ от над 50 футболни игрища, той предлага на гостите си над 1 200 магазина за всеки вкус и предпочитание. Не случайно Дубай се счита за една от най-изтъкнатите шопинг дестинации в света, не само заради доказаните модни марки, но и заради изгодните цени на определени стоки.

Не се учудвайте, ако разхождайки се из града се разминавате предимно с чуждестранни туристи, тъй като местните жители масово почиват на по-хладни места, предимно в Европа. Да посетите Дубай през летните месеци ви обрича на постоянно търсене на сенчести места и водни оазиси. Дори тогава минималните температурите са над 27 градуса, а за максималните мисля, че вече се досещате – около 40 градуса! За почитателите на бирата обаче намирането на пенливата течност е равносилно на часове търсене и солидно финансово олекване. В Дубай продажбата и консумирането на открито на алкохол е забранено, освен на съответните места, като барове в някои четири и петзвездни хотели. Позволите ли си да шофирате в нетрезвено състояние ви очакват буквално месеци затвор. Алкохолът може и да е табу, но пък арабската кухня ще ви предостави възможността да опитате различни ястие, със странни подправки, за които повече туристи дори не са и чували. Традиционно арабско ястие, подходящо за забързаните туристи е „шавармата” или арабска питка напълнена с агнешко, пуешко или пилешко и гарнирано с домати, краставици, хумус, мариновано цвекло и сос от манго, много наподобяващо турските дюнери. За любителите на традиционната европейска кухня свинското е забранено за продажба на мюсюлмани, но по-голяма част от туристите свободно могат да го консумират. Разбира се веригите за бързо хранене като KFC и McDonald’s също са разпространени, за да удовлетворят вкусовете на най-капризните гости на града.

В ежегодно горещото време най-доброто място за отдих в града е търговският център Mall of the Emirates, с конструираната вътре закрита писта. Докато се наслаждавате на хладината от около -4 градуса, ще имате възможност да покарате ски или сноуборд на сравнително големите изкуствени писти или просто да изпиете един арабски чай в близките кафенета. От каквато и религия да сте си заслужава да посетите някои от многобройните джамии в Дубай, защото както и останалите сгради, са направени с подобаваща доза пищност и великолепие. Може би най-внушителната е Jumeirah mosque, намираща се на крайбрежния път водещ към пристанището. Облицована с бял камък, джамията е една от най-красивите в цял Дубай. Градската управа организира групови посещение във вътрешността за немюсюлмани, с цел вникване на арабската култура и пряк допир до местните обичаи. Организирани групи има само във вторник, четвъртък, събота и неделя от 10 часа. Мъжете и жените, разбира се, трябва да са облечени подобаващо за близкоизточните традиции, като за нежния пол е задължително шапка или шал за главата, дълги ръкави и дълги панталони.

За чуждестранните туристи арабският свят е странен със своите обичаи и нрави. Въпреки това посетите ли веднъж природните и антропогенни забележителности не само че няма да си тръгнете разочаровани, ами дори ще ви се иска да преоткривате нови и нови места. В частност емирство Дубай предлага лукс, спокойствие и от онази живителна енергия, която всеки турист търси в пътешествията си.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар