С подводен хотел Дубай пак опитва да впечатли света

С подводен хотел Дубай пак опитва да впечатли света

© BIG InvestConsult

Компанията  Drydocks World, която едва преди месец поиска в Дубай и Сингапрур защита от кредиторите, съобщи в сряда, че е подписала сделка за строителството на подводен хотел край брега на емирството.


Фирмата е поделението за корабостроене на конгломерата Dubai World, който преди 4 години изигра ключова роля за избухването на дълговата и имотната криза в Дубай. Днес тя е затисната от дългове за 2.2 млрд. долара, които се опитва да преструктурира, посочва "Ройтерс".


Въпреки това Drydocks World сключи споразумение с базираната в Цуг (Швейцария) компания BIG InvestConsult, притежаваща технологичните права за строителството на World Discus Hotel.




Хотелският комплекс представлява комбинация от подобни на дискове сгради над и под водата, свързани помежду си.


С подводен хотел Дубай пак опитва да впечатли света

© BIG InvestConsult


В момента BIG преговаря и с други инвеститори. Според Drydocks те са получили ексклузивни права за строителството на специалните хотели и плаващи градчета в района на Близкия изток.


Екстравагантните проекти бяха отличителна черта на Дубай в годините на строителния бум от 2002 - 2008 г. Най-прочутият от тях са изкуствените острови във формата на огромна палма или на картата на света, както и най-високият небостъргач в света и голяма изкуствена ски писта посред пустинята.


Целта бе да се оформи имидж на емирството на място за елита, но огромните дългове зад тези проекти едва не потопиха икономиката през 2008 г. Напоследък Дубай отчита възстановяване благодарение на добрата си логистика, търговия и туризъм, както и на факта, че посред бурните месеци на Арабската пролет остана тихо място.


В сряда двете компании съобщиха, че планират два проекта с 5 хотела към тях. Единият вероятно ще е в Дубай, а другият в Абу Даби.


"Ние отговаряме за дизайна и производството в проекта, които много напомнят на строителството на петролна сонда", обяснява Хамис Джума Баумин, президент на Drydocks World.


"Проектът има 7 различни варианта и всеки от тях ще струва от 50 до 120 милиона долара.  Водят се разговори те да бъдат строени не само в ОАЕ, но и по цял свят", допълни той.


С подводен хотел Дубай пак опитва да впечатли света

© BIG InvestConsult


В брошурата на BIG се посочва, че технологията за World Discus Hotel е полска. BIG InvestConsult (заедно с базираното в Гданск полско поделение BIG Invest Polska Ltd.) отговаря за маркетинга.


Хотелът не е голям - подводната му част е с обща площ от около 500 квадратни метра. В него са предвидени 21 двойни стаи с огромни прозорци, леководолазен център, триместни подводни скутери. Надводната част е три пъти по-голяма като площ, а целта й е да се използва като марина със спа център, плувен басейн и екзотична градина.


Under Water Hotel - view from hotel room from Pawel Podwojewski on Vimeo.